מכרזים הם הליכים שמתבצעים על מנת לקבל הצעות לצורך רכישת מוצר או שירות מסוים בהתאם לדרישות ובמחירים נוחים. המכרז הוא הליך מאורגן שמתבצע על ידי גופים ציבוריים או פרטיים ומוביל לתחרות בין העסקים שמתמודדים במכרז.
מכרזים בדרום- מהו מכרז?
מכרז הוא הליך מאורגן בו פונים לציבור רלוונטי לקבלת הצעות לצורך רכישת מוצר או שירות מסוים. מכרז יכול לכלול פניה כללית או פניה לקבוצת מציעים מסוימת. המכרז פונה למגוון עסקים ומוביל לתחרות בין העסקים המתמודדים בו ומעוניינים לכרות חוזה עם עורך המכרז. המכרז שמתפרסם צריך לכלול תנאי סף בהם ההצעות המוגשות צריכות לעמוד על מנת להתמודד במכרז. לדוגמא, ניתן לערוך מכרז עבור הסעת ילדים מבית הספר הביתה ומהבית לבית הספר. במצב כזה כל בעל רכב הסעות שמתאים לדרישות המכרז ולתנאי הסף בו (לדוגמא שנת ייצור של רכב ההצעות יכולה להיות תנאי) יוכל להגיש הצעה מתאימה ועורך המכרז ייבחר את ההצעה המתאימה לו ביותר. לאחר בחירת ההצעה המתאימה ייכרת חוזה בין עורך המכרז לבין מגיש ההצעה. החובה שייכרת בין שני הצדדים הוא חוזה פורמלי.
מכרזים בדרום- מה מטרת המכרז?
כאשר מפרסמים מכרזים ניתן לפקח על תהליכי הבחירה של ההצעות שמתקבלות וכך לצמצם מקרי שחיתויות אפשריים. למכרז יש מספר מטרות מרכזיות-
- יעילות כלכלית- כאשר עורכים מכרז, ניתן להשיג יעילות כלכלית. קודם כל, מגישי ההצעות מודעים לכך שמדובר בתחרות ולכן מוזילים מחירים על מנת שיהוו תחרות להצעות אחרות. כמו כן, לעורך המכרז יש את הכוח לבחור את ההצעה המתאימה לו ביותר מבחינה כלכלית וכך להנות ממחירים נוחים.
- הזדמנות שווה- כאשר עורכים מכרז, מעניקים לכל מגישי ההצעות הזדמנות שווה לזכות במכרז. המכרז הוא שוויוני ולא מעניק יתרון לאף הצעה שמתקבלת. ההצעה שתיבחר היא ההצעה המתאימה ביותר לעורך המכרז. במידה שעורך המכרז העניק יתרון לאחד המציעים יהיה מדובר במכרז פסול.
- מניעת העסקת קרובים- כאשר עורכים מכרז ניתן למנוע העסקת קרובים או מקורבים. על ידי כך ניתן למנוע מקרי שחיתויות אפשריים ולשמור על טוהר המידות.
מכרזים בדרום- מה שלבי המכרז?
מכרז כולל מספר שלבים שונים-
- פרסום המכרז
השלב הראשון הוא פרסום המכרז. במידה שמדובר במכרז ציבורי הפרסום יתבצע באופן ציבורי לכלל הציבור הרלוונטי לאותה התקשרות. הפרסום יכלול פניה למציעים הפוטנציאליים השונים. בפרסום המכרז חשוב לציין את הדרישות ואת תנאי הסף בהם יש לעמוד. ניתן לפרסם את המכרז במגוון דרכים בהן עיתונות, אתרי אינטרנט, מיילים, פניה לספקים הרשומים במאגר ועוד.
- סיור ספקים/ מציעים
השלב השני הוא סיור ספקים/ מציעים שיתבצע על ידי עורך המכרז. יש מצבים בהם חלה חובה לערוך את הסיור וישנם מצבים בהם הסיור יהיה רשות. על ידי סיור מגישי ההצעות יוכלו להיפגש עם עורך המכרז ולחדד את הדרישות של המכרז, את הסיכונים הטמונים בו ואת ההזדמנויות.
- שאלות ותשובות
השלב השלישי הוא שלב שאלות ותשובות. בשלב זה ניתן לברר סוגיות שלא ברורות או להעיר על כשלים שזוהו. חשוב לקרוא את השאלות והתשובות בצורה מעמיקה מאחר שיכולים להאיר את עיניכם לנקודות חדשות שלא לקחתם בחשבון.
- הגשת הצעות
השלב הרביעי הוא הגשת ההצעות למכרז. כל מי שמעוניין ועומד בדרישות ובתנאי הסף של המכרז יוכל להגיש הצעות בהתאם. חשוב להגיש הצעות איכותיות ומדויקות. לשם כך יש לעקוב אחר ההנחיות של המכרז. חשוב מאוד להגיש את ההצעה בזמן מאחר שמדובר באחד מתנאי הסף בהם יש לעמוד על מנת להתמודד במכרז.
- פרסום ההצעה הזוכה
השלב החמישי הוא פרסום ההצעה הזוכה. עורך המכרז יפרסם את ההצעה הזוכה באופן פומבי על מנת לאפשר למפסידים לעיין בה וללמוד מדוע היא זכתה. במידה שהזכייה לא סבירה המפסידים יוכלו לבחור להגיש ערעור בתוך פרק זמן של 14 ימים.
מכרזים בדרום- סוגי מכרזים
קיימים סוגים שונים של מכרזים-
- מכרז ציבורי- מכרז ציבורי הוא מכרז שמתפרסם על ידי גופים ציבוריים באופן ציבורי באמצעי התקשורת ובאינטרנט. הגופים הציבוריים שיפרסמו מכרז ציבורי הם גופים כמו משרדים ממשלתיים, קופות חולים, תאגידים, חברות ממשלתיות וכדומה. במכרז ציבורי חלה חובה לפרסם את תנאי הסף של המכרז וכל הצעה שלא תעמוד בתנאי הסף תיפסל. כמו כן, לאחר בחירת ההצעה הזוכה עורך המכרז יהיה מחויב לפרסם את ההצעה הזוכה.
- מכרז פרטי- מכרז פרטי הוא מכרז שמתפרסם על ידי גופים פרטיים ולא מחויב לחובות של מכרזים ציבוריים. במכרז פרטי עורך המכרז יוכל לבחור למי מפרסם את המכרז ולא מחויב לפרסם אותו באופן ציבורי. כמו כן, עורך המכרז יוכל לבחור כל הצעה שמתאימה בעיניו, גם אם אינה עומדת בתנאי הסף של המכרז. בנוסף, לעומת מכרז ציבורי במכרז פרטי לא חלה חובה לפרסם את ההצעה הזוכה.
- מכרז זוטא- מכרז זוטא הוא מכרז שניתן לרשויות מקומיות על מנת לאפשר גמישות בתפעול ובתפקוד. המכרז יפורסם לרשימת ספקים וקבלנים שהוגדרו ברשימה. הרשימה תהיה פתוחה לציבור וכל ספק או קבלן יוכלו לבקש להיכנס אליה.
מכרזים בדרום- מהי ועדת המכרזים?
ועדת המכרזים היא ועדה שמתמנה בהתאם לתקנות חובת המכרזים במשרדים ממשלתיים וכוללת עד חמישה חברים. בראש ועדת המכרזים עומד מנכ"ל המשרד, או נציג מטעמו. חברי הוועדה למעשה מנהלים את המכרז ואחראים על מספר תפקידים בולטים-
- ועדת המכרזים אחראית לפתוח את תיבת המכרזים ולבדוק את ההצעות שהתקבלו והאם הן עומדות בתנאי הסף של המכרז.
- ועדת המכרזים אחראית לבחור את ההצעה המתאימה ביותר למכרז ולהמליץ עליה.
- ועדת המכרזים אחראית לפרסם את תוצאות המכרז לכל המשתתפים.
- ועדת המכרזים אחראית לנהל משא ומתן עם המציעים המתאימים, במקרה הצורך. לאחר המשא ומתן הועדה תחליט האם להגיש הצעה סופית במועד נוסף.