מכרזים משפטיים הם מכרזים שנערכים על מנת לקבל שירותים משפטיים. מכרזים משפטיים יכולים להיערך על ידי גופים ציבוריים או על ידי גופים פרטיים כאשר עולה הצורך לקבל ייעוץ משפטי מסיבות שונות.
מהו מכרז?
מכרז הוא הליך מאורגן בו גופים ציבוריים או פרטיים פונים לקבלת הצעות פוטנציאליות שונות לצורך ביצוע מיזם מסוים או לרכישת מוצר או שירות מסוים. המכרז מוביל ליצירת תחרות בין כל מי שהגיש מועמדות למכרז וכך עורך המכרז יוכל לבחור את ההצעה המתאימה לו ביותר מבחינות שונות, כאשר אחד הדגשים הוא המחיר. כל ההצעות שמוגשות למכרז כוללות הצעת מחיר וכך עורך המכרז יכול לבחור את ההצעה עם המחיר המתאים לו ביותר. עורך המכרז צריך להגדיר תנאי סף בהם המציעים צריכים לעמוד על מנת להתמודד על הזכייה במכרז. כל הצעה שלא תעמוד בתנאי הסף תיפסל ולא תוכל להתמודד. בנוסף חשוב לפרסם גם את פרטי ההתקשרות ומה יכלול חוזה ההתקשרות.
מה זה אומר?
כאשר צריכים שירותים משפטיים צריך למצוא עורך דין מתאים לשם כך. הניסיון למצוא את עורך הדין המתאים ביותר יכול להיות לא פשוט מאחר שקיימים משרדי עורכי דין רבים עם תחומי התמחות שונים וחשוב לבחור במשרד המתאים ביותר. מכרזים משפטיים הם מכרזים בהם מעוניינים לקבל שירותים משפטיים בתחומים שונים. על ידי מכרזים משפטיים ניתן למצוא את עורך הדין המתאים ביותר למתן השירותים המשפטיים הן מבחינה מקצועית והן מבחינת המחיר. מכרזים משפטיים יכולים להתפרסם על ידי גופים ציבוריים, אשר יש להם מחלקות משפטיות פנימיות ומחפשים שירות מעורכי דין חיצוניים. בין הגופים הציבוריים הללו יכולים להיות משרדים ממשלתיים שונים, קופות חולים, חברת חשמל, רכבת ישראל ועוד רבים. למעשה לכל משרד יש את הזכות לשכור שירותים משפטיים חיצוניים בהתאם לצרכים שלו, במידה שעומד בקריטריונים שנקבעו. מכרזים משפטיים יכולים להתפרסם במגוון תחומים שונים על מנת למצוא את עורך הדין המתאים ביותר לביצוע העבודה. ההנחיות להעסקת עורכי דין חיצוניים כפופות לדיני המכרזים.
ציבוריים או פרטיים
ציינו קודם שמכרזים משפטיים יכולים להתפרסם על ידי גופים ציבוריים או על ידי גופים פרטיים. למרות ששני הגופים יכולים לפרסם מכרזים, קיימים מספר הבדלים מהותיים בין מכרזים שמתפרסים על ידי כל גוף. ריכזנו לכם את ההבדל בין מכרזים משפטיים שמתפרסמים על ידי גופים ציבוריים לבין מכרזים שמתפרסמים על ידי גופים פרטיים-
- פרסום המכרז- ההבדל הראשון בין שני סוגי המכרזים הוא אופן פרסום המכרז. מכרזים ציבוריים הם מכרזים שמתפרסמים באופן ציבורי באמצעי התקשורת השונים ובאינטרנט. לעומת זאת, במכרזים פרטיים עורך המכרז יוכל לבחור למי לפנות ולמי לפרסם את המכרז.
- תנאי סף- במכרזים ציבוריים, חשוב להגדיר את תנאי הסף מראש. כל הצעה שתוגש ולא תעמוד בתנאי הסף תיפסל. לעומת זאת, במכרזים פרטיים עורך המכרז יוכל לבחור כל הצעה שירצה גם אם אינה עומדת בתנאי הסף ואף יוכל לשנות את תנאי הסף בהתאם לרצונותיו.
- פרסום ההצעה הזוכה– במכרזים ציבוריים, עורך המכרז מחויב לפרסם את ההצעה הזוכה. כך המפסידים יוכלו לעיין בה על מנת ללמוד מדוע זכתה ואף להגיש ערעור במקרה הצורך. לעומת זאת, במכרזים פרטיים עורך המכרז לא מחויב לפרסם את ההצעה הזוכה.
יעילות כלכלית
כאשר עורכים מכרזים משפטיים יכולים לבחור את עורך הדין המתאים ביותר הן מבחינה מקצועית והן מבחינה כלכלית. ההצעות שמוגשות למכרז כוללות גם הצעת מחיר לעבודה וכך עורך המכרז יכול לבחור בהצעה שכוללת את המחיר המתאים לו ביותר. עורכי הדין שיגישו את ההצעות למכרז יתמחרו את העבודה בהתאם לגורמים שונים כמו מורכות התיק, משך הזמן הנדרש לניהול התיק וסוג השירות המשפטי הדרוש. בנוסף, עורך הדין יקבע את שכר הטרחה שלו. ישנם עורכי דין שגובים שכר שעתי עבור העבודה וישנם עורכי דין שמשתמשים בשיטת תמריצים מובנים, כמו לדוגמא אחוז מסוים מההסדר שהושג. במידה שאתם מגישים הצעות למכרזים משפטיים חשוב מאוד לתמחר את ההצעה באופן תחרותי על מנת להגדיל את סיכויי הזכייה שלכם. בתמחור חשוב לקחת בחשבון את כל העלויות הצפויות לביצוע הפרויקט. שימו לב שהתמחור הוא תחרותי אך עדיין מאפשר לכם להרוויח כסף מהעבודה.
מכרזים משפטיים- מכרז מקוון
כיום, ניתן לנהל מכרזים בשיטה חדשה שהולכת וצוברת תאוצה. שיטה זו מתנהלת באופן מקוון על ידי מערכת מכרזים מקוונת ומאפשרת לנהל מכרזים לרכישת מוצרים ושירותים שונים, לרבות שירותים משפטיים. מכרזים משפטיים שמתנהלים באופן מקוון פועלים כתחרות בין ספקים שהוגדרו מראש עבור השירות. התחרות תתבצע על המחיר הזול ביותר או על שילוב בין עבודה איכותית לבין מחיר זול. אז איך זה עובד?
כאשר מתפרסמים מכרזים משפטיים מקוונים הם מתפרסמים עם הדרישות ותנאי הסף שהוגדרו למכרז. המכרזים יתנהלו במערכת מכרזים מקוונת. כל משרד עורכי דין שירצה להגיש הצעה למכרזים הללו, ייכנס למערכת המכרזים ויוכל להגיש הצעה מתאימה. כל אחד מהמציעים יוכל לצפות בהצעות של מציעים אחרים ולקבל משוב בהתאם להצעה שלו. לדוגמא, אם משרד מסוים הגיש הצעה עם מחיר זול ולאחר מכן הוגשה הצעה זולה יותר, הוא יוכל לראות זאת. כך, כל מציע יוכל להוריד מחירים בהתאם למחירים שהוגשו, על מנת להגיש את המחיר הזול ביותר ולהגדיל את סיכויי הזכייה במכרז. ברגע שתהיה הצעה נמוכה ולא תתקבל הצעה נמוכה יותר המכרז יסתיים ותתקבל ההצעה הזוכה. על ידי כך ניתן להוזיל מחירים באופן משמעותי ולקצר את הליך המכרז. חשוב להגדיר מראש מחיר שמתחתיו לא תהיו מוכנים לרדת מאחר שתפסידו כסף במקום להרוויח.