בישראל מתפרסמים מידי יום מאות מכרזים של גופים ציבוריים, ממשלתיים ופרטיים. מהו מכרז, למשל בתחום הציבורי? גופים ממשלתיים, רשויות מקומיות, יחידות סמך וגופים ציבוריים גדולים, המעוניינים לבצע התקשרות עם המגזר הפרטי, במסגרתה עסקים בשוק הפרטי יספקו עבודה או שירותים עבורם, מחויבים על פי חוק לעשות זאת בצורה שקופה ובסטנדרט שיאפשר לכולם להתמודד בצורה שווה ולסכות בעסקה. לצורך כך, עליהם, ברוב המקרים, לפרסם מכרז המציג את העבודה הנדרשת ואת התנאים (תנאי סף ותנאים אחרים) כדי לזכות בו.
הגופים המתמודדים, שביצעו חיפוש מכרזים, נתקלו במכרז ומעוניינים בו, מגישים את הצעתם (כחלק מהליך מסודר בו נרכשים מסמכי המכרז, נשאלים שאלות ומתקבלים תשובות ועוד) וכד'. מטרת החוק המחייב מכרזים בשירות הציבורי ובגופים ממשלתיים, היא לאפשר גם לעסקים חדשים או קטנים יותר להשתלב כחלק מנותני השירותים ולהרחיב את עסקיהם. יתרה מכך, העובדה שהכל נעשה בשקיפות מרבית ובצורה שוויונית, מונעת העדפה של עסק מסוים על פני האחר והצעות נבחנות לרוב בצורה אובייקטיבית. כך, גם אם אתם עסק קטן, חדש או לא מוכר, תוכלו לזכות במכרז, במידה והצעתכם תהיה הטובה ביותר.
המכרז כדרך להתפתח
חיפוש מכרזים יכול להביא לתוצאות מדהימות עבור העסק שלכם. קשה היום להתפרנס מהשוק הפרטי לבדו. הכסף הגדול או נכון יותר התקציבים הגדולים, נמצאים במכרזים הממשלתיים והציבוריים. וזה לא רק הכסף, זה העובדה, שהתחייבות של המדינה היא התחייבות ברזל כך שהכסף על עבודתכם מובטח ולא ישחקו לכם בו. למכרז של גוף ציבורי או ממשלתי יתרון נוסף. עצם העובדה כי זכיתם במכרז ממשלתי היא תעודה למסוגלות של העסק ולמידת הצלחתו והיא מושכת לקוחות נוספים, הרואים בכך סמל לאמינות וליכולות גבוהות. זוהי עם כן הזדמנות להזניק את העסק שלכם בכל כך הרבה מובנים ולהשיג עבורכם רווחה כלכלית עצומה. כת רק נותר לכם לבצע בהצלחה את אתגר חיפוש מכרזים הנכון.
קראו עוד: מערכת מכרזים מקוונת
מדוע עסקים לא נגשים למכרזים?
לא להאמין אבל למרות כל מה שציינו לעיל וכל הטוב שניתן להפיק מהשתתפות וזכיה במכרזים, עדיין מרביתם המוחלט של העסקים הקטנים והבינוניים כלל אינם ניגשים אליהם. המדינה נתנה דעתה על כך והמסקנות נעו בשני כיוונים. הראשון נובע מפחד פסיכולוגי של עסקים קטנים, שמא הם אינם ראויים או שהמכרז תפור למידות עסקים גדולים יותר. ישנו גם החשש שהגשת מועמדות במכרז כרוכה בהוצאות כספיות גדולות. זה אגב המקום להרגיע ולציין שזה לא המצב. החוק שתובע את המכרזים נועד במיוחד כדי לאפשר לעסקים קטנים ובינוניים להשתתף ולזכות. השקיפות היא מירבית. ניתן לעיין במסמכים של הזוכים לאחר הזכייה ולערער במידת הצורך. גם עלויות ההגשה נמוכות יחסית ונעות סביב מאות שקלים בודדים -סכומים מזעריים לעומת הפוטנציאל שבזכייה.
הסיבה השנייה מוזרה יותר ובעיקר מכעיסה. רבים מהעסקים כלל אינם מבצעים חיפוש מכרזים. הם פשוט מתייאשים מהמשימה הפשוטה הזו. טוב, המשימה אינה פשוטה. בצורה הקיימת כיום, מכרזים יכולים להתפרסם בכל מקום וקשה מאוד לעקוב אחרי עשרות המכרזים המתפרסמים מידי יום. ניתן כמובן לעקוב ולבצע חיפוש מכרזים בעיתונות (מפוזרים בכל העיתונים), באתרי אינטרנט, באתרי החברות הממשלתיות והציבוריות עצמן, בלשכת הפרסום הממשלתי ועוד ועוד אבל זוהי פעולה מתישה, שגם אינה אפקטיבית או מתאפשרת עבור בעל עסק הטרוד בעבודתו השוטפת.
להשתמש במאגרי המידע
כדי לאפשר לבעלי עסקים קטנים ובינוניים לממש את הפוטנציאל שלהם דרך חיפוש מכרזים, קמו בשנים האחרונות אתרי אינטרנט המהווים פורטל המרכז את כלל המכרזים המתפרסמים מידי יום בכל המדיות השונות. לא רק שכל המכרזים מרוכזים אלא הם מונגשים בצורה טובה יותר עבור אלו המבקשים לבצע חיפוש מכרזים. ניתן לבצע פילוחים שונים, לבצע הגדרות של מה אנו מחפשי, החל מתחום, דרך תקציב וכד'. את התוצאות שהן הרלוונטיות עבורנו, ניתן לרכז בתוך האתר עצמו או לקבל בכל יום ישירות למייל. כך אנו מקבלים את כל מה שחשוב לנו וחשוב שלא נפספס באופן מרוכז ואיננו משחיתים את זמננו בתהליך מייגע של חיפוש מכרזים עקר.
מעבר להליך חיפוש מכרזים ולאחר שבחרתם את הרלוונטיים עבורכם, ראוי גם לבדוק לעומק, האם המכרז רלוונטי מבחינת הדרישות או מתאים עבורכם מבחינת הנתונים וההשקעה הנדרשת מכם. לדוגמא, חשוב לברר האם העסק עומד בתנאי הסף שבמכרז? האם הוא בכלל מסוגל לבצע את העבודה או לספק את השירות הנדרש? האם יש לנו את כל המשאבים הנדרשים או שנצטרך לבצע השקעות? באיזו איכות נוכל לספק את השירות? האם זה יהיה משתלם עבורנו? והאם המחיר שנציע, בכדי לזכות, יאפשר לנו להרוויח?
לאחר מענה ראשוני לשאלו אלו – תוכלו לקבל החלטה נבונה יותר. חשוב להדגיש כי אתרי חיפוש מכרזים מציגים בפניכם את נוסח המכרז במלואו (במידה ואתם מנויים) כך שתוכלו להיחשף למידע ולשאול את עצמכם או את הגוף המפרסם את השאלות הרלוונטיות. אם תרצו להגיש את המכרז או להתקדם בתהליך, תצטרכו לרכוש או לעיתים לשלם סכום סמלי לגוף העורך את המכרז.